Van QA Specialist naar Specificatiebeheerder:
Werkervaring opdoen met interim werk.
De mogelijkheden van interim werk door de ogen van Quality Specialist Lisa.
De mogelijkheden van interim werk door de ogen van Quality Specialist Lisa.
Benieuwd hoe een werkdag als interim Quality Specialist bij Yor-in eruitziet? Lisa Gerretzen, nu zo'n anderhalf jaar in dienst bij Yor-in, vertelt je alles over haar carrièrepad als interim Quality Specialist. Ze neemt je mee in wat haar aantrekt in het werken als interimmer, wat haar ambities zijn en hoe haar werkdagen eruitzien. Je leest het allemaal in deze blog.
Toen ik klaar was met mijn master, wist ik dat ik sowieso in de voedingsmiddelenindustrie wilde werken, maar ik wist nog niet precies in welke rol. Wel wist ik dat ik graag nog verder wilde leren en ervaring wilde op doen. Ik heb op meerdere functies gesolliciteerd en voerde verschillende gesprekken. Sommige functie boden voor mij te weinig uitdaging, terwijl andere functies sterk gebonden waren aan vaste werkwijzen binnen de organisatie. Dit laatste sprak mij niet heel erg aan, omdat ik graag de vrijheid heb om te onderzoeken wat het beste werkt voor een organisatie. Bovendien wilde ik graag ervaring opdoen bij verschillende bedrijven in plaats van 'vastzitten' aan één organisatie.
''Na mijn studie wist ik dat ik nog niet klaar was met leren, daarom was interim werk via Yor-in de perfecte start van mijn carrière.'' - Lisa Gerretzen
Uiteindelijk ging mijn zoektocht verder en kwam ik via Google bij Yor-in terecht. Toen ik over Yor-in las, dacht ik meteen: ''Bestaat dit echt? Hoe kan het dat dit bedrijf bij mij om de hoek zit en zij volledig in mijn vakgebied actief zijn?''. Ik besloot meteen een berichtje naar Tim, de Quality Recruiter, te sturen.
Zo gezegd, zo gedaan: binnen twee weken was alles rond. Ik ging aan de slag als Quality Specialist bij Yor-in! Een week later was er zelfs een skireis van Yor-in waarvoor ik door Tim werd uitgenodigd. Ondanks dat het volledig buiten mijn comfortzone lag (lees: ik kende nog helemaal niemand!) ben ik meegegaan naar Oostenrijk. Het voelde goed en vertrouwd en door de sfeer die bij Yor-in heerst had ik het idee dat ik me geen moment alleen zou voelen. En dat bleek ook zo te zijn: ik had de skireis echt niet willen missen!
Lisa werd 26 jaar geleden geboren in Westervoort, waar ze haar hele jeugd doorbracht. Al van jongs af aan had ze een passie voor het proces achter voedingsproducten. Na de middelbare school vertrok Lisa naar Nijmegen om de bachelor Food & Business te volgen. Ze had inmiddels een fijn leven opgebouwd in Nijmegen. Toch voelde ze dat ze na haar studie nog niet klaar was om het werkveld te betreden. Ze verdiepte zich in verschillende masters en besloot uiteindelijk de master Health Food Innovation in Venlo te volgen. Hier heeft ze tijdens haar Master ook gewoond. Na het succesvol afronden van haar master ging ze op zoek naar een baan in de voedingsmiddelenindustrie, waar haar passie lag. Momenteel woont ze in Nijmegen, waar ze haar twee beste vriendinnen als buren heeft en sport ze dagelijks.
Toen ik startte bij Yor-in, voerde ik gesprekken met twee opdrachtgevers. Dit waren Mead Johnson en Hela. Uiteindelijk voerde ik mijn eerste opdracht bij Hela, bekend van de Hela Kruiden Ketchup, uit. Daar was een collega op de Quality afdeling uitgevallen, waardoor ze dringend extra hulp konden gebruiken. Ik werd aangenomen als QA Specialist. Door de hoge werkdruk op de afdeling werd mijn aanwezigheid enorm gewaardeerd en was iedereen erg dankbaar.
Bij Hela hield ik mij naast het ondersteunen in de operationele taken, met name bezig met het opnieuw opzetten van de grondstof gevarenrisico analyse (GIRA). Daarbij was het ook mijn taak om te zorgen voor een duidelijke overdracht aan de overige collega's. Het hoofddoel was om structuur terug te brengen in de organisatie.
Als tweede opdracht kwam ik terecht bij Plaza Foods Nijmegen. Deze opdracht zou eigenlijk maar drie maanden duren, maar werd uiteindelijk verlengd naar zes maanden. Plaza Foods Nijmegen is voortgekomen uit het bekende restaurant Oriënt Plaza in Nijmegen. In de fabriek produceren ze allerlei verse kant-en-klaarmaaltijden voor de Nederlandse en Europese supermarkten, van Aziatisch tot Mediterraans. Binnen Plaza Foods Nijmegen vervul ik de rol van Specificatiebeheerder. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het opmaken en beheren van specificaties en etiketten van de verschillende voedingsproducten die ze produceren. Denk hierbij aan de ingrediëntendeclaratie, allergeneninformatie, de voedingswaardetabel, de bereidingswijze, de Nutri-Score, diverse keurmerken etc. Alles wat op de etiketten staat moet inhoudelijk kloppen en voldoen aan wetgeving, daar ben ik onder andere verantwoordelijk voor.
''Je komt bij organisaties te werken waar echt een probleem is of een bepaalde druk heerst, hierdoor word je aanwezigheid heel erg gewaardeerd en dat voel je.'' - Lisa Gerretzen
Een van de voordelen van interim werk vind ik dat je echt van toegevoegde waarde bent en dit ook voelt wanneer je een organisatie binnenloopt. Er is meestal een probleem en dat willen ze graag opgelost zien. Hierdoor is iedereen heel blij met je komst. Daarnaast vind ik het heel leuk dat ik steeds bij verschillende organisaties met diverse bedrijfsculturen en producten terechtkom. Hierdoor is er voortdurend variatie in bedrijven, producten, locaties en uitdagingen. Voor mij is dit een groot pluspunt omdat ik houd van uitdaging en niet te lang op dezelfde plek wil werken. Op deze manier ontwikkel en verbeter ik mijn vaardigheden snel en groei ik zowel professioneel als persoonlijk.
Een nadeel kan zijn dat je snel moet kunnen schakelen en je nooit precies weet in wat voor situatie je terechtkomt. Hierdoor moet je snel “leren zwemmen” en daar moet je echt tegen kunnen. Er zijn altijd mensen die je ondersteunen, maar je kunt niet altijd alles direct vragen; soms moet je het eerst zelf uitvogelen. Die zelfstandigheid is een eigenschap die je moet bezitten als interim Specialist.
''Je moet snel leren zwemmen, want je weet nooit in wat voor situatie je terechtkomt. Er zijn altijd mensen die je handje vasthouden, maar die zijn er niet meteen; je moet het eerst zelf uitvogelen.'' - Lisa Gerretzen
Mijn ervaring met de begeleiding vanuit Yor-in en in het bijzonder de begeleiding van mijn Resource Manager Niki, ervaar ik als heel prettig. Het is fijn om een vangnet te hebben en te weten dat je er nooit helemaal alleen voor staat. Dat is een groot voordeel van werken bij een organisatie als Yor-in. Niki checkt regelmatig bij me in om te vragen hoe het met me gaat, zowel op de werkvloer als privé. Ze toont oprechte interesse en wil je echt vooruithelpen. Hoewel ik merk dat ik best goed zelfstandig kan werken en weinig begeleiding nodig heb, is het wel fijn dat ze af en toe in de lucht komt en dat ik weet dat ze er voor mij is.
Ik ben nog steeds super blij met mijn keuze voor Yor-in en om bij hen werkzaam te zijn. Het stukje clubgevoel vanaf dag één doet mij namelijk erg goed en mijn opdrachten zijn tot nu toe super goed bevallen. Ik krijg de ruimte om mij als Quality Specialist te ontwikkelen en kijk uit naar alle vervolgopdrachten die nog gaan komen.
Wanneer je net bent afgestudeerd, kan het zijn dat je de lat heel hoog legt voor jezelf en denkt dat je direct je droombaan moet vinden. Probeer dit echt los te laten; je eerste baan is nooit meteen de ideale baan. Ga gewoon ergens aan de slag en ontdek of het bij je past of niet.
Interim werk geeft mij de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven werkervaring op te doen. Hierdoor kom ik erachter wat ik wel en niet leuk vind en welke richting ik op wil. Je moet wel over bepaalde competenties beschikken om dit werk te doen. Kun je snel schakelen, goed zelfstandig werken en lijkt de variatie in organisaties je interessant? Dan kan ik het je zeker aanraden
Ben je er nog niet uit waar je wilt werken na je afstuderen? Of heb je al enige werkervaring maar wil je deze nog verder uitbreiden? Wij helpen je graag verder in jouw carrière! Jouw professionele en persoonlijke groei is onze prioriteit. Neem contact op voor meer informatie en wie weet start jij binnenkort in een van onze vakgebieden!