Change management, ook wel verandermanagement genoemd, houdt zich bezig met het systematisch veranderen van structuren en personen binnen organisaties. Een dergelijke wijziging kan verschillende vormen aannemen. Zo heeft de ene aanpassing betrekking op een verbetering van procedures, waar een andere zich richt tot het stroomlijnen van werkwijzen. Voor onze whitepaper verdiepten we ons in de praktijk. Want hoe ziet verandermanagement er binnen productieorganisaties uit? En welke uitdagingen horen daarbij? Ter introductie van onze whitepaper schreven we een korte introductie. Die vind je hieronder, de whitepaper download je onderaan deze pagina.
Waarom veranderen
Continu blijven verbeteren stelt je in staat om (vroeg)tijdig in te spelen op veranderingen. Of juíst om een soepele voortgang te bewaken. Volgens de theorie zijn er drie voornaamste redenen waarom bedrijven kiezen voor veranderingen. Dit zijn (1) het verhogen van efficiëntie, (2) het herstructureren en verbeteren van bedrijfsprocessen en (3) het verbeteren van prestaties van de mens in organisaties. Daarbij staat niet alleen de verandering voorop, maar juist de mensen waarop de verandering van invloed is.
Menselijke aspect
Een aanpassing in bijvoorbeeld een werkwijze vraagt van mensen om iets te veranderen. Dat roept nog weleens de nodige weerstand op. Zeker wanneer het resultaat of voordeel van een verandering niet direct zichtbaar is. In de praktijk blijkt dan ook dat verandertrajecten de nodige menselijke aandacht vraagt. In onze whitepaper lichten we een methode uit die je helpt om die weerstand te managen: de Insight methode. Via die leerwijze maak je inzichtelijk wat voor type personen er binnen jouw team zitten. En minstens zo belangrijk: hoe jij ze mee laat bewegen.
Onderdeel van het takenpakket
Voor veel QA medewerkers behoort change management tot de dagelijkse werkzaamheden. Denk aan het verkorten van productietijden, verbeteren van de kwaliteit en het borgen van de veiligheid. Om de theorie nog eens rustig door te nemen, voorbeelden uit de praktijk te bekijken en verfrissende inzichten mee te geven, schreven we een whitepaper. Hierin licht onder meer QESH Manager Marcel Opperman toe welke onderdelen cruciaal zijn om een verandering goed te laten verlopen.