Ga naar de inhoud
  • Home
  • Vacatures
  • Voor opdrachtgevers
    • Dienstverlening
    • Beschikbare Specialisten
    • Voor ZZP’ers
  • Werken bij
  • Over Yor-in
  • Kennisdeling
  • Contact
  • Home
  • Vacatures
  • Voor opdrachtgevers
    • Dienstverlening
    • Beschikbare Specialisten
    • Voor ZZP’ers
  • Werken bij
  • Over Yor-in
  • Kennisdeling
  • Contact

Allergenenonderzoek in de praktijk

  • 24 februari 2021
  • Categorie: In de praktijk
Door: Lara Wijnberg

Van voedsel wat we kopen in de supermarkt of consumeren in een restaurant, wil je niet ziek worden. Het móet veilig zijn. Om dit te garanderen voeren voedselproducenten controles en testen uit. Op het etiket informeren ze de consument over de hoeveelheid, ingrediënten en houdbaarheidsdatum van hun product. Naast informeren over wat er in een product zit, heeft een producent ook een beschermende rol. Via waarschuwingen op de verpakking geven zij allergeneninformatie, zodat ook mensen met bijvoorbeeld een pinda-allergie, coeliakie of een lactose-intolerantie weten of zij het product veilig tot zich kunnen nemen. Hoe je als fabrikant weet welke allergeneninformatie er op een etiket hoort? Daarin neem ik je mee in mijn blog.

Terminologie

Allergenen

Onder allergenen vallen natuurlijke of kunstmatige stoffen die een allergische reactie kunnen opwekken. Deze reacties variëren van licht ongemak, zoals een loopneus, tot levensbedreigende situaties die medische hulp vereisen. In welke mate een allergie opspeelt en dus gevaarlijk is, hangt af van de persoon. Ook de hoeveelheid en bereiding van het voedsel spelen hierin een rol. In dit artikel kijken we uitsluitend naar allergenen die een voedselovergevoeligheid veroorzaken.

Voedselovergevoeligheid

Voedselallergenen zijn (over het algemeen) eiwitten in voeding die een allergische reactie veroorzaken. In bijna ieder voedingsmiddel komen eiwitten voor, maar waarom sommige eiwitten allergische reacties oproepen en andere niet, is onbekend. Omdat het gaat om ongewenste en mogelijk ernstige reacties, bestaat hiervoor een specifieke wetgeving. Het is de taak van voedselproducenten om deze wetgeving na te leven en daarmee voedselovergevoelige mensen te beschermen.

Wetgeving

Omdat het gaat om de veiligheid van consumenten, is er in 2014 op Europees niveau vastgelegd waar voedselproducenten aan moeten voldoen. Het gaat om de etiketteringswet, ook wel de Verordening Verstrekking van voedselinformatie (Verordening (EU) Nr. 1169/2011).

Etikettering

Die wet verplicht voedselproducenten om de aanwezigheid van voedselallergenen duidelijk zichtbaar op het etiket van het eindproduct te vermelden. Zo moet een fabrikant de aanwezige allergenen opnemen in de ingrediëntenlijst. Ieder allergeen onderscheid je vervolgens door bijvoorbeeld te wisselen van lettertype, stijl of achtergrondkleur. Voor de Europese Unie bestaat de allergenenlijst uit veertien iconen.

Afbeelding allergenen

Figuur 1. Lijst met iconen van voedselallergenen

Allergenenonderzoek in de praktijk

Afhankelijk van de grootte van een levensmiddelenproducent, ligt de verantwoordelijkheid over het stukje allergenen bij de kwaliteitsafdeling. De afdeling onderzoekt welke allergenen, of (mogelijke) sporen van, zich in het eindproduct bevinden. Hiervoor gebruik je een rekentool als hulpmiddel. Tijdens mijn opdracht werkte ik met VITAL.

VITAL is een risicobeoordelingssysteem waarmee je bepaalt of je de consument wel of niet moet waarschuwen voor (kruisbesmetting met) allergenen. Het Australische Allergenen Bureau ontwikkelde de rekentool. Wanneer je het hulpmiddel van de juiste input voorziet, geeft deze als output welke allergeneninformatie jij op jouw etiket dient te vermelden.

Input

In mijn opdracht zorgde ik er samen met mijn collega’s voor dat we alle data voor VITAL verzamelden. Vervolgens voerden we de volledige en correcte informatie in. De tool vroeg om de volgende informatie:
– Portiegrootte;
– Processtappen (in de productie van het eindproduct);
– Batchgrootte per processtap;
– Hoeveelheid productresten per processtap;
– Welke allergenen zijn aanwezig per processtap;
– Om kruisbesmetting uit te sluiten; welke allergenen zijn mogelijk aanwezig per processtap;
– Welke allergenen zijn aanwezig in de grondstoffen;
– Om kruisbesmetting bij de leverancier uit te sluiten; welke mogelijke allergenen zijn aanwezig in de grondstoffen;
– In welke hoeveelheid zijn de allergenen mogelijk aanwezig in de grondstoffen (kruisbesmetting bij leverancier).

Output

De allergenen die in de ingrediëntenlijst stonden, zoals een gekookt eitje of selderij, waren bekend en gaven we duidelijk weer op het etiket. Via VITAL berekenden we of er dusdanige kruisbesmetting was ontstaan in onze eigen productie of bij een leverancier. Met die berekening keken we of die kruisbesmetting een of meerdere VITAL Action levels overschreed. Deze levels berekent de tool op basis van de referentiedosis en de referentiehoeveelheid.

Referentiedosis en -hoeveelheid

De referentiedosis geeft het eiwitniveau aan, waaronder alleen de meest gevoelige personen van de voedselovergevoelige populatie (hoogstwaarschijnlijk) een reactie ervaren. De referentiehoeveelheid is de maximale hoeveelheid van het product die je nuttigt bij een typische eetgelegenheid. De levels verschillen per product. Als je deze overschrijdt, dan is er een aanzienlijke kans op allergische reacties bij de meeste personen van de voedselovergevoelige populatie. De tool raadt een vermelding op het etiket aan. Dit geef je aan door “kan sporen bevatten van …” op het etiket te vermelden.

De VITAL Action levels zijn overigens niet wettelijk vastgelegd, het zijn richtlijnen.

VITAL

Figuur 2. Screenshot uit VITAL, hier worden uitkomsten van berekeningen en adviezen weergegeven.

Over Lara

Tijdens mijn Bachelor Food and Business maakte ik voor het eerste kennis met het Quality-vak en koos ik voor een master gericht op voedselkwaliteit. Vanuit de master Food Quality Management aan de Wageningen Universiteit ging ik bij Yor-in aan de slag. Vanuit mijn werk als interimmer heb ik inmiddels verschillende opdrachten uitgevoerd bij onder andere bij Mead Johnson Nutrition en Plukon Food Group.

Meer weten?

Benieuwd hoe Lara of een van onze andere Quality Specialisten jouw organisatie vooruit helpen? Ontdek het hier of plan een koffiemoment in. We gaan graag met je in gesprek!

Deel

Yor-in

Contactgegevens

024 303 03 61
info@yor-in.nl

Recente vacatures

Recente berichten
  • QA/QC Medewerker – Oudewater
  • New Product Coördinator – Veenendaal
  • QA/QC Assistent – Velddriel
  • Medior Quality Assurance Specialist – Nederland
  • Microbiologisch QC Analist – Nijmegen

Voorwaarden

  • Interim Algemene Voorwaarden
  • WS Algemene Voorwaarden
  • Interim Algemene Voorwaarden
  • WS Algemene Voorwaarden

Onderdeel van:

225 specialisten binnen 6 bedrijven.
Bekijk hier onze labels.

Volg ons

Facebook Linkedin

Yor-in krijgt een 4,9 van 5 obv 50 beoordelingen

 5/5
  • Home
  • Vacatures
  • Voor opdrachtgevers
    • Dienstverlening
    • Beschikbare Specialisten
    • Voor ZZP’ers
  • Werken bij
  • Over Yor-in
  • Kennisdeling
  • Contact

Yor-in
024 303 03 61
info@yor-in.nl

 

 
Deze website maakt gebruik van cookies
Op yor-in.nl gebruiken wij analytische, functionele en marketing cookies om je een goed werkende website te kunnen bieden en om je relevante advertenties te tonen. Dit betreft ook cookies van derden die jouw internetgedrag volgen. In onze privacystatement vind je meer informatie. Door op “ACCEPTEREN” te klikken, stem je hiermee in.
Accepteren niet oke
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieLooptijdOmschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
Opslaan en accepteren